کشمش چیست: 17 مورد از خواص کشمش و انواع آن

کشمش چیست و چه خواصی دارد

در دنیای پر سرعت امروز، حفظ یک رژیم غذایی سالم برای رسیدن به یک بدن سالم ضروری است. در این بین یکی از غذاهایی که اغلب مورد توجه قرار نمی گیرد اما سزاوار توجه بیشتری است کشمش است. این انگورهای کوچک و خشک علاوه بر خوشمزه بودن دارای فواید سلامتی متعددی نیز هستند. در این مقاله، ما قصد داریم وارد دنیای کشمش شویم و ارزش غذایی، خواص کشمش و فواید سلامتی مختلف این محصول، راه‌هایی برای گنجاندن این خشکبار لذیذ در رژیم غذایی روزانه و موارد دیگر را بررسی کنیم.

کشمش چیست؟

کشمش انگور خشکی است که به دلیل طعم شیرین و بافت منحصربفردی که دارد طرفداران زیادی پیدا کرده است. این محصول هزاران سال است که بخشی از رژیم غذایی انسان بوده و به دلیل فواید زیادی که دارد بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. قیمت کشمش بستگی به نوع و کیفیت آن دارد، این محصول در انواع مختلفی از جمله کشمش آفتابی سیاه، کشمش پلویی، مسقطی، فخری، سبز و طلایی وجود دارد.

این محصولات با از بین بردن رطوبت انواع انگور تازه تولید شده و به یک میان وعده راحت و ماندگار تبدیل می شوند. کشمش به طعم شیرین خود معروف است و بسیاری از خانواده های ایرانی از آن به عنوان یک میان وعده یا مواد اولیه در آشپزی استفاده می کنند.

کشمش پلویی سیاه
کشمش پلویی سیاه

ارزش غذایی کشمش

کشمش سرشار از مواد مغذی مهم مانند ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر است. این خشکبار کوچک منبع غنی انرژی است، همچنین کشمش حاوی قندهای طبیعی است که آنها را جایگزین سالم تری برای شیرینی های فرآوری شده می کند. این خوراکی ها منبع عالی فیبر رژیمی هستند که مشکلات گوارشی را تسکین می دهند و به سالم ماندن سیستم گوارشی کمک می‌کنند.

آنها همچنین سرشار از قندهای طبیعی هستند و انرژی بدن را بدون وارد کردن مضرات قندهای فرآوری شده افزایش می دهند. علاوه بر این، کشمش حاوی ویتامین ها و مواد معدنی از جمله پتاسیم، آهن و ویتامین های B است که نقش حیاتی در داشتن یک بدن سالم ایفا می کنند.

اطلاعات تغذیه ای

کشمش علاوه بر طعم دلپذیری که دارد، یک میان وعده سالم نیز می باشد. بیایید نگاهی به مشخصات تغذیه ای این محصول بیندازیم:

انواع کشمش

به تعداد انگورهای موجود در بازار، کشمش نیز تولید می شود. در ادامه به معروف ترین و پر کاربردترین نوع آنها خواهیم پرداخت. برای آگاهی از قیمت انواع کشمش و خرید این محصول می توانید از طریق کادر زیر وارد بخش فروش شوید و پس از بررسی محصولات مورد نظر برای خرید اقدام کنید.

کشمش آفتابی

همانطور که از نام این محصول پیداست آنرا در آفتاب خشک می کنند. رنگ این محصول اغلب قهوه ای تیره و نزدیک به سیاه است. در بیشتر مواقع چون این محصول بصورت ارگانیک و طبیعی خشک می شود دارای پلیسه (چوب) است و بیشتر برای میان وعده استفاده می شود.  

کشمش پلویی

این محصول و کشمش افتابی از یک نژاد انگور تولید می شوند و تفاوت آنها تنها در نحوه و مراحل خشک شدن است. کشمش پلویی در گرمخانه ها خشک می شود و پس از شستشو و جداسازی پلیسه بصورت کاملا تمیز و آماده مصرف بسته بندی می شود. این محصول کیفیت های مختلفی دارد و قیمت آن نسبت به نوع افتابی بالاتر است. برای خرید این محصول می توانید از طریق کادر زیر وارد بخش فروشگاه شده و سفارشتان را ثبت کنید.

فخری

این محصول بنام کشمش با هسته نیز شناخته می شود و از خشک کردن انگور فخری بدست می آید. این محصول درشت تر و کشیده تر از کشمش پلویی و دارای هسته است. این محصول به عنوان میان وعده مورد استفاده قرار می گیرد و خواص بسیار زیادی دارد. این محصول نیز در انبار موجود می باشد.

کشمش طلایی (زرد)

این محصول نیز به همان روش قبلی تهیه و تولید می شود، تفاوت آن با کشمش پلویی در این است که در طی مراحل تولید گوگرد داده می شود تا رنگ آن به طلایی تغییر کند. کشمش زرد طرفداران خاص خودش را دارد و این محصول را نیز می توانید از بخش فروشگاه تهیه کنید.

مویز

یکی دیگر از انواع پر طرفدار کشمش مویز است. از نظر ظاهری این محصول بسیار شبیه فخری است با این تفاوت که هسته ندارد. طعم ملایم و دلپذیر این محصول باعث شده است که مویز جایگاه ویژه ای در بین طرفداران کشمش داشته باشد.

کشمش سبز کاشمر

این محصول با ظاهری کشیده و رنگ سبز یکی دیگر از انواع کشمش موجود در بازار ایران است. کشمش کاشمر طعم بسیار شیرینی دارد و  ترکیب آن با گردو می تواند یک بمب خوش طعم و مغذی بوجود بیاورد. هم اکنون می توانید این محصول را از فروشگاه خریداری نمایید.

تامپسون بدون دانه

انگورهای کوچک و سبز رنگی هستند که پس از خشک شدن طلایی می شوند. کشمش تامپسون بدون دانه، تند و از نظر طعم کمی ترش است. از آنها معمولا در پخت و پز استفاده می شود.(1)

شعله بدون دانه

همانطور که از نامش پیداست، کشمش بدون دانه شعله ای از انگور قرمز به دست می آید. این محصول در مقایسه با کشمش های بدون دانه تامپسون کمی بزرگتر، آبدارتر و طعم شیرین تری دارند. کشمش شعله ای اغلب به عنوان میان وعده مورد استفاده قرار می گیرد یا در دسرها استفاده می شود.

خواص کشمش چیست
خواص کشمش چیست

خواص کشمش برای سلامتی

کشمش دارای مجموعه ای از فواید و خواص است و ارزش گنجانده شدن در رژیم غذایی شما دارد. در ادامه برخی از فواید کشمش ذکر شده است:

کشمش و سلامت قلب

وجود فیبر غذایی و آنتی اکسیدان ها در کشمش ممکن است با کاهش سطح کلسترول بد به کاهش خطر بیماری قلبی کمک کند.

پتاسیم موجود در کشمش از به عملکرد سالم قلب کمک می کند و با تنظیم فشار خون خطر ابتلا به فشار خون بالا را کاهش می دهد.

خواص کشمش بر سیستم گوارش

محتوای فیبر موجود در کشمش به بهبود هضم غذا، جلوگیری از یبوست و حمایت از حرکت منظم روده کمک می کند. ترکیبات طبیعی موجود در کشمش مانند اسید تارتاریک به هضم غذا کمک کرده و جذب مواد مغذی را بهبود می بخشد.

فواید کشمش برای مدیریت وزن

علیرغم اینکه کشمش دارای قندهای طبیعی نسبتاً بالایی است، هنوز هم می تواند بخشی از یک رژیم غذایی مناسب برای مدیریت وزن باشد به شرط اینکه به میزان مناسب مصرف شود.

فیبر و مواد مغذی موجود در کشمش باعث سیری طولانی مذت می شود و به کنترل هوس و جلوگیری از پرخوری کمک می کند.

فواید کشمش
فواید کشمش

کشمش و سلامت استخوان

کشمش حاوی کلسیم و بور است که این مواد معدنی برای داشتن استخوان های قوی و سالم ضروری هستند. مصرف منظم کشمش ممکن است به پیشگیری از پوکی استخوان و زوال استخوان ها در پیری کمک کند.

کشمش به عنوان منبع آنتی اکسیدان

آنتی اکسیدان های موجود در کشمش، مانند پلی فنول ها، به مبارزه با رادیکال های آزاد مضر در بدن کمک می کنند، از سلول ها در برابر استرس اکسیداتیو محافظت می کنند و التهاب را کاهش می دهند.

پیشگیری از سرطان

برخی از مطالعات نشان می دهد که برخی از ترکیبات موجود در کشمش، مانند رسوراترول و کورستین، دارای قدرت مبارزه با سرطان هستند. با این حال، تحقیقات بیشتری برای درک کامل اثرات آنها مورد نیاز است.

فواید کشمش برای سلامت چشم

آنتی اکسیدان های موجود در کشمش، به ویژه پلی فنول ها، ممکن است به محافظت در برابر مشکلات بینایی مرتبط با افزایش سن، مانند دژنراسیون ماکولا کمک کنند. گنجاندن کشمش در رژیم غذایی می تواند به سلامت کلی چشم کمک کند.(2)

کشمش و مدیریت دیابت

اگرچه کشمش سرشار از قند طبیعی است، اما دارای شاخص گلیسمی پایینی است، به این معنی که تأثیر آهسته تری بر سطح قند خون دارد. با این حال، افراد مبتلا به دیابت باید آنها را در حد اعتدال مصرف کنند و به برنامه غذایی خود توجه ویژه داشته باشند.

مزایای سلامتی انواع کشمش
مزایای سلامتی انواع کشمش

خواص کشمش برای پوست و مو

ویتامین ها و آنتی اکسیدان های موجود در کشمش می توانند به بهبود سلامت پوست و افزایش درخشندگی طبیعی آنها کمک کنند. علاوه بر این، محتوای آهن آن ممکن است به جلوگیری از ریزش مو و حمایت از رشد موی سالم کمک کند.

افزایش انرژی

کشمش یک میان وعده ی انرژی زا، مناسب و مغذی است که به دلیل قندها و کربوهیدرات های طبیعی، انرژی را سریع افزایش می‌دهد.

افزایش جذب آهن

کمبود آهن یک مشکل رایج به شمار می رود، اما کشمش می تواند به مبارزه با آن کمک کند. کشمش با محتوای آهن قابل توجهی که دارد باعث تولید گلبول های قرمز خون می شود، از کم خونی جلوگیری می کند و سطح انرژی کلی را بهبود می بخشد.

تنظیم سطح فشار خون با کشمش

پتاسیم موجود در کشمش نقش مهمی در حفظ سطح فشار خون دارد. پتاسیم به شل شدن رگ های خونی کمک می کند، فشار روی سیستم قلبی عروقی را کاهش می دهد و خطر ابتلا به فشار خون و بیماری های قلبی را کاهش می دهد.

خواص کشمش برای سلامت مغز

کشمش حاوی برخی ترکیبات طبیعی است که به سلامت مغز کمک می کند. این محصول سرشار از آنتی اکسیدان و پلی فنول ها است که از سلول های مغز در برابر آسیب محافظت می کند و عملکرد شناختی و حافظه را تقویت می کنند.(3)

کاهش خطر کم خونی

کم خونی که با سطوح پایین هموگلوبین مشخص می شود، می تواند منجر به خستگی و ضعف شود. یکی از خواص کشمش مقابله با کم خونی است، بطوریکه کشمش منبع عالی آهن است که با افزایش تولید گلبول های قرمز و بهبود انتقال اکسیژن در سراسر بدن به پیشگیری و درمان کم خونی کمک می کند.

درمان یبوست

یکی دیگر از خواص کشمش ملین بودن آن است. فیبر موجود در کشمش باعث حجیم شدن مدفوع می شود و عبور آن از دستگاه گوارش را آسان تر می کند. مصرف منظم کشمش می تواند یبوست را تسکین دهد.

سم زدایی و سلامت کبد

کشمش به دلیل داشتن مقادیر بالای آنتی اکسیدان و فیبر برای سلامت کبد مفید است. این مورد از خواص کشمش به فرآیندهای سم زدایی بدن کمک می کند و به حذف سموم و بهبود عملکرد کلی کبد میانجامد.

منبع غنی از مواد مغذی

کشمش نه تنها یک میان وعده خوشمزه است بلکه منبعی از مواد مغذی ضروریست. این انگور خشک مملو از قندهای طبیعی، فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدنی مختلف است. تاثیر آنها در افزایش سریع انرژی می تواند یک گزینه عالی برای ورزشکاران یا هرکسی که در طول روز نیاز به افزایش انرژی دارد باشد.

خرید و نگهداری کشمش

هنگام خرید کشمش به فاکتورهای زیر توجه کنید:

نتیجه

کشمش شایسته جایگاهی در رژیم غذایی روزانه شماست. خواص کشمش مانند حمایت از سلامت قلب، کمک به هضم غذا و استحکام استخوان آنها را به یک مکمل غذایی عالی برای یک سبک زندگی ایده آل تبدیل می کند. کشمش چه به تنهایی و به عنوان میان وعده مصرف شود و چه به عنوان افزودنی به غذاهای مختلف اضافه شود می تواند برای شما بسیار مفید باشد.

آیا کشمش می تواند به کاهش وزن کمک کند؟

با اینکه کشمش حاوی قندهای طبیعی است، اما همچنان می تواند بخشی از یک برنامه غذایی برای مدیریت وزن باشد ولی در صورتیکه در حد اعتدال مصرف شود. محتوای فیبر و مشخصات مغذی این محصول به ایجاد احساس سیری کمک می کند و می تواند در بلند مدت به کاهش وزن کمک کند.

ایا افراد دیابتی می توانند از کشمش استفاده کنند؟

کشمش نیز مانند هر ماده شیرین دیگری در افراد دیابتی باید در حد اعتدال مصرف شود. توصیه می شود با یک متخصص تغذیه برای تعیین میزان مناسب و ارائه برنامه غذایی مشورت کنید.

چگونه باید کشمش را تازه نگه داشت؟

برای تازه نگه داشتن کشمش و جلوگیری از خشک شدن آن، آن را در یک ظرف دربسته یا یک کیسه قابل بسته شدن در مکانی خنک و تاریک نگهداری کنید. این به حفظ طعم، بافت و کیفیت غذایی آنها کمک می کند.

آیا کودکان می توانند با خیال راحت کشمش مصرف کنند؟

کشمش می تواند یک میان وعده سالم برای کودکان باشد. با این حال، در نظر گرفتن خطرات احتمالی مانند خفگی، به ویژه برای کودکان کوچکتر، ضروری است. توصیه می‌شود کشمش را به قطعات کوچک تر برش دهید یا کشمش هایی را انتخاب کنید که بطور خاص به عنوان میان‌وعده برای کودکان به بازار عرضه می‌شوند.

آیا خواص کشمش در انواع مختلف آن متفاوت است؟

در حالی که انواع مختلف کشمش دارای تفاوت های جزئی در طعم و بافت هستند، فواید آنها یکسان است. هر نوع از این محصول را که بیشتر از همه از آن لذت می برید انتخاب کنید، چه بدون دانه تامپسون، چه مسقطی یا پلویی سیاه.

روزی چند عدد کشمش بخوریم؟

یک مشت کشمش تقریبا 25 گرم به عنوان میان وعده، اندازه مناسبی است، این تعداد موجب بهره بردن از خواص کشمش خواهد شد. با این حال، نیازهای غذایی فردی ممکن است متفاوت باشد، بنابراین بهتر است برای توصیه های شخصی با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.

4.5/5 - (2 امتیاز)
مسعود خرّمی
دیدگاه کاربران
2 دیدگاه
  • محبوبه رنجبر 4 اردیبهشت 1403 / 10:16 ق.ظ

    سلام. برای خانم هایی که باردار هستن کشمش ضرر داره یا می تونن استفاده کنن

    • مسعود خرّمی 5 اردیبهشت 1403 / 12:46 ب.ظ

      سلام و عرض ادب. اگر به اندازه مصرف بشه هیچ ضرری نداره. در مورد این موضوع مقاله جداگانه ای نوشته شده که می تونید مطالعه کنید. خواص کشمش برای زنان

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *