هر ماده غذایی به دلیل ترکیبات و خصوصیات فیزیولوژیکی خود، طبع مشخصی دارد که بر اساس آن به گرم، سرد یا خنثی و خشک و تر دسته بندی می شود. طبع مواد غذایی بر اساس تأثیری که بر فیزیولوژی بدن دارد تعیین می شود. یکی از مواد غذایی که از زمان های قدیم در طب سنتی مورد استفاده قرار می گرفته است، بادام درختی است.بادام یکی از مغزهای پرخاصیت و دارای پروتئین، فسفر، آهن، قند، ویتامین A، پتاسیم و کلسیم است. در این مقاله بصورت تخصصی به بررسی طبع بادام درختی می پردازیم.
طبع بادام درختی
بطور کلی بادام درختی در طب سنتی دارای طبع گرم است، به این صورت که بادام شیرین دارای طبع گرم و تر و بادام تلخ دارای طبع گرم و خشک و چاقاله بادام، دارای طبع سرد می باشد.
بادام درختی شیرین به دلیل طبع گرم موجب افزایش میل جنسی در مردان و کاهش میل جنسی در زنان، تقویت لثه و دندان، جلوگیری از سنگ کلیه و دیابت و… می شود. مصرف بادام می تواند در مواردی که بدن نیاز به گرما دارد، مفید باشد. در فصول سرد سال و همچنین برای افرادی که دارای طبع سرد هستند، بادام می تواند بهبود دهنده وضعیت آنها باشد.
تاثیر زمان برداشت بادام بر طبع این محصول
همانطور که می دانید طبع بادام های مختلف مثل بادام شیرین، بادام تلخ و چاقاله بادام باهم متفاوت است و این تفاوت از نوع بادام و زمان برداشت آن و عوامل دیگر نشأت می گیرد و باعث می شود که هرکدام دارای خواص و خصوصیات متفاوتی باشند.
برای مطالعه ی بیشتر در خصوص خواص بادام مقاله ی زیر را بخوانید:
خواص بادام برای سلامتی
برداشت بادام در دو فصل متفاوت صورت می گیرد که هر نوع دارای طبع ها و خواص متفاوتی می باشند و حتی مزه و شکل ظاهری هر یک با دیگری فرق می کند:
برداشت بادام بهصورت سبز (چاقاله بادام) که معمولاً اوایل بهار در مناطق گرمسیر و اواخر بهار در مناطق سردسیر انجام می گیرد. این نوع بادام دارای طبع سرد و تر می باشد.
برداشت بادام بصورت خشک (بادام معمولی) در اواخر تابستان تا اوایل پاییز صورت گرفته و بسته به اقلیم آب و هوایی متفاوت است، این نوع بادام دارای طبع گرم است.
خواص گرمایی بادام
- تحریک گرما و انرژی در بدن: بادام باعث تحریک دمای بدن می شود که می تواند در افزایش انرژی و حرکت قابل مشاهده باشد.
- تسکین علائم سرماخوردگی: برای افرادی که به سرماخوردگی مبتلا هستند، مصرف بادام می تواند بعنوان یک راهکار طبیعی برای تسکین علائم مرتبط با آن مفید باشد.
- تقویت گرمای بدن: برخی از افراد به دلیل طبع سرد بدنشان، نیاز به تقویت گرمای آن دارند. مصرف بادام می تواند به عنوان یک روش طبیعی برای تقویت این گرما عمل کند.
خواص خشکی بادام
- جذب رطوبت: خشک بودن طبع بادام می تواند به جذب رطوبت اضافی در بدن کمک کرده و در نتیجه، درمانی برای اضطراب و استرس باشد.
- تعادل بخشیدن به رطوبت بدن: برای افرادی که دارای طبع مرطوب یا رطوبت بیش از حد در بدن هستند، مصرف بادام می تواند به متعادل کردن رطوبت بدن کمک کند و وضعیت آنها را بهبود ببخشد.
آیا طبع بادام درختی ممکن است با برخی مزاج ها ناسازگار باشد؟
بله، طبع بادام درختی ممکن است با برخی مزاج ها ناسازگار باشد. در طب سنتی ایرانی و طب سنتی چین، مواد غذایی به دسته های مختلفی از لحاظ طبع و مزاج تقسیم بندی می شوند. طبع بادام گرم است، بنابراین، افرادی که مزاج گرم و تر دارند ممکن است با مصرف زیاد بادام درختی دچار مشکلاتی شوند. به طور کلی، در طب سنتی توصیه می شود که افراد غذاها و موادی را مصرف کنند که با مزاج طبیعی آنها همخوانی داشته باشد.
به طور خلاصه:
- افراد با مزاج گرم و تر: ممکن است مصرف زیاد بادام برایشان مضر باشد و بهتر است در مصرف آن احتیاط کنند.
- افراد با مزاج سرد و خشک: مصرف بادام ممکن است برای این دسته مفیدتر باشد زیرا طبع گرم و تر این آجیل می تواند به تعادل مزاج آنها کمک کند.
همچنین، مصرف متعادل و به اندازه ی بادام برای اکثر افراد مشکلی ایجاد نمی کند و این محصول می تواند به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم در طول روز مصرف شود. در نهایت برای اطمینان از اثرگذاری این آجیل بهتر است برای مشاوره دقیق تر در مورد تغذیه و مزاج با یک متخصص طب سنتی مشورت کنید.
طبع بادام و ناسازگاری مزاجی
طبع بادام درختی معمولا برای بسیاری از مزاج ها خوشایند و سازگار است اما ممکن است مصرف آن برای بعضی افراد مضر باشد، به ویژه زمانی که به صورت افراطی مصرف می گردد. لذا این افراد یا باید مصرف آن را محدود تر کرده، یا از خوردن آن خودداری نمایند. راهکار دیگر، تعدیل مزاج بادام درختی با مصرف آن در کنار خوراکی های مصلح است.
- افرادی که مزاجشان همانند طبع بادام، گرم است:
این افراد باید در خوردن بادام و همچنین تمامی خوراکی های گرم مزاج، مراعات داشته باشند. خوردن بیش از حد بادام برای افراد گرم مزاج ممکن است با مشکلاتی مانند عطش، آکنه، جوش، شوره سر و… همراه باشد. - افرادی با طبع سرد:
بادام، بطور معمول دیر هضم است و این دیر هضمی برای معده های سرد، مشکل آفرین خواهد بود و ممکن است موجب دل درد شود. - افراد مبتلا به آلرژی:
آلرژی باعث بروز عارضه های متعددی مانند آبریزش بینی و کهیر های شدید پوستی در افراد مبتلا به این مشکل می شود. لذا لازم است آلرژی خود را شناسایی کنید و از مصرف موادی که به آنها آلرژی دارید، خودداری کنید. - افراد مبتلا به نقرس:
متاسفانه مصرف این ماده پر ارزش برای افراد مبتلا به نقرص تقریبا ممنوع است یا باید محتاطانه مصرف گردد. چون طبع بادام درختی گرم است و این افراد نباید غذاهای گرم مزاج مصرف کنند.(*)
مصلح بادام درختی چیست؟
در طب سنتی ایرانی، برای هر ماده غذایی که طبع خاصی دارد، از موادی به نام “مصلح” استفاده می شود تا اثرات نامطلوب احتمالی آن را تعدیل کند. مصلح بادام درختی (که دارای طبع گرم و تر است) موادی هستند که می توانند تاثیرات گرمی و تری آن را متعادل کنند.
مصلح های پیشنهادی برای بادام درختی عبارتند از:
- عسل: مصرف بادام با کمی عسل می تواند طبع آن را معتدل تر کند.
- سرکه: اضافه کردن سرکه به خوراکی هایی که حاوی بادام هستند، به تعدیل گرمی و تری بادام کمک می کند.
- آب لیمو: مصرف بادام همراه با آب لیمو نیز می تواند اثرات گرمی آن را کاهش دهد.
- نمک: استفاده از نمک در تهیه غذاهایی که با بادام تهیه می شوند، می تواند به بهبود تعادل طبع کمک کند.
این مواد می توانند به کاهش اثرات گرمی و تری بادام کمک کرده و برای افرادی که مزاج گرم و تر دارند، مصرف بادام را سازگارتر کنند. با این حال، همیشه بهتر است که برای مشاوره دقیق تر و متناسب با شرایط شخصی با یک متخصص طب سنتی مشورت کنید.
بیشتر بخوانید: بادام برای مفاصل و استخوان
نحوه ی مصرف بهتر بادام
یکی از راه هایی که افراد دارای ناسازگاری مزاجی می توانند از مزایای بادام بهره ببرند، استفاده ی صحیح و بهتر از بادام است. یکی از این راه ها، به ویژه برای افراد با طبع گرم، استفاده از بادام به صورت خیسانده شده است. راه حل دیگر، استفاده از بادام به صورت پخته شده مانند حریره ی بادام است.
نتیجهگیری
- طبع گرم: موادی که طبع گرم دارند، اثری گرم کننده بر بدن دارند و می توانند انرژی و حرارت بیشتری تولید کنند. برخی از موادی که طبع گرم دارند شامل زنجبیل، فلفل قرمز، دارچین و هل است.
- طبع سرد: موادی با طبع سرد، خنثی کننده و موردی جهت تهویه برای بدن هستند و می توانند در تخلیه گرما و رطوبت بدن به کار بروند. مثال هایی از موادی با طبع سرد شامل خیار، هویج، سبزیجات سبز و توت فرنگی است.
- طبع خنثی: برخی از مواد غذایی خاص که نه گرم و نه سرد هستند، به عنوان خنثی توصیف می شوند. این مواد غذایی می توانند در تعادل فیزیولوژیکی بدن کمک کنند. به عنوان مثال، بادام، انگور، و برخی از غلات مانند برنج معمولاً در نظام غذایی به عنوان خنثی تلقی می شوند.
طبع بادام به عنوان یک مفهوم مهم در طب سنتی، می تواند برای افرادی که به دنبال راهکارهای طبیعی برای بهبود وضعیت بدن خود هستند، مفید باشد. با این حال، همیشه مهم است که قبل از استفاده از هر گیاه یا ماده غذایی، با یک متخصص یا پزشک تغذیه مشورت داشته باشید.
همانطور که بطور مفصل گفته شد، بادام بعنوان یک ماده غذایی با طبع گرم شناخته می شود، به این معنی که مصرف آن به تناسب خود بر گرمی بدن افزوده و می تواند خواصی چون تقویت حافظه، افزایش انرژی و تسکین دردهای عضلانی داشته باشد.
حال با کسب اطلاعات در خصوص طبع بادام، می توانید با خیال آسوده، نوع باکیفیت این آجیل را از فروشگاه آقای گردو خریداری کنید.